Kazán

Szinte minden háztartásban megtalálható, és télen rendkívül fontosnak találjuk, mi az? Természetesen a kazán a helyes válasz, erre mindenki rájött, akinél nem távfűtés hozza a meleget télen. Na de mi is az a kazán? És milyen fajtái vannak? És miért fontos ez?

Mi a kazán?

A kazán egy olyan berendezés, amiben a tűzelőanyagban lekötött energia az égés folyamata közben felszabadúl – vagyis tűz ég benne. A tüzelőanyag lehet gáz, olaj, szét, fa vagy bármi éghető, a kazán fajtájától függően. Fontos különbség a kazán és a kályha közt, hogy a kazán esetében az így létrejött hő nem közvetlenül a helységben hasznosul, hanem egy közvetítő közegen keresztül – általában víz – a hőmennyiséget egy tetszőleges pontra szállítjuk. Vagyis a kazán testében vizes blokkok vannak, amelyekben a víz felhevül és a csőrendszereken keresztül végül a szobákban lévő radiátor adja le a megtermelt hőt. Ez a fő különbség a kazán és a kályha vagy a kandalló közt. Azoknál ugyanis nincs közvetítő, hővezető közeg, csupán a körülöttük levő levegőt melegítik fel. Így még ezek a berendezések közvetlenül a fűtendő szobában találhatóak a kazán gyakran a pincékben vagy gázkazánok esetén a fürdőszobában találhatóak.

A kazán típusai

Attól függően, hogy mi ég a kazánban van:

  • szilárd tüzelésű kazán
  • folyékony tüzelőanyagű kazán
  • gáztüzelésű kazán ( vagy gázkazán)

Kazán típusok

Mostanában sok olyan hírt olvasni, amiben felrobbant egy fűtőberendezés, sőt, néha a szomszéd háztetőről szedik le azokat. A tűz nem játék, így a fűtésnél és a fűtőberendezésnél is fokozottan ügyelni kell a biztonsága, és a megfelelő, minőségi eszközök használatára.

Fontos, hogy olyan készüléket vegyünk, ami megbízható, évek óta a piacon van, ezért mások által kipróbált és pozitív értékelést kapott. Nem minden esetben kell már személyesen bemenni üzletbe sem, elég ha egy webáruházból választjuk ki a kívánt berendezést, és ott kedvező áron házhoz szállítják. A házhoz szállítást sem szabad félvállról venni! Egy ilyen öntöttvas berendezés sok száz kiló, így a legtöbb esetben mi magunk nem is tudnánk megoldani a szállítását, profi szakemberek nélkül.